Frăţia Creatorilor

Vă rugăm să vă logaţi sau să vă înregistraţi.

Conectare cu nume utilizator, parolă şi durata sesiunii
Căutare avansată  

Stiri:

------------
Dacă aveți cunoștință de evenimente care pot fi promovate în această secțiune, le puteți anunța prin email pe adresa forum@drumulinvingatorilor.ro.
Acţiuni de anvergură / Acțiuni economice / Un milion de hectare de livezi și vii cu struguri de masă , în 10 ani
Apeluri foarte importante! / Manifest pentru reformarea statului român - Varianta actualizată a "Programului pentru prevenirea genocidului din România"

Sunt   de anunţuri în secţiunea de reclame gratuite:
Pentru accesul rapid, selectaţi anunţul care vă interesează, din lista de mai jos:
 

Autor Subiect: Plantatii KAKI  (Citit 11008 ori)

Pop Adrian

 • Utilizator
 • Mesaje postate: 87
 • Data şi locul naşterii: 21.noiembrie 1958
 • Localitatea de domiciliu: Craiova
 • Profesia: inginer
 • Ocupaţia: presedinte firme
Conectat

Pavel Corut

 • Utilizator
 • Utilizator
 • Mesaje postate: 2109
 • Data şi locul naşterii: 17 iunie 1949, Comuna Andrieşeni, Jud. Iaşi
 • Localitatea de domiciliu: Bucureşti
 • Profesia: Ofiţer de marină, jurist şi psiholog
 • Ocupaţia: Scriitor şi editor
Re: Plantatii KAKI
« Răspunde #1 : Octombrie 26, 2012, 20:52:48 »
       Dragă Adi,am plantat ,dar nu sunt rentabili,nici prea buni la gust.
       Iți urez sănătate,succes și fericire!Te rog să le transmiți nevestei și fiicei complimente din partea mea!
Conectat

Mocanu Sebastian

 • Utilizator
 • Mesaje postate: 450
 • Data şi locul naşterii: 18.09.1974 Iasi
 • Localitatea de domiciliu: Constanta
 • Profesia: biolog
 • Ocupaţia: profesor
Re: Plantatii KAKI
« Răspunde #2 : Octombrie 27, 2012, 08:39:46 »
Curmalul Japonez Diospyros kaki

Cunoscută sub numele de Persimmon japonez , Kaki curmal japonez ( kaki [柿]) sau Persimmon din Asia în America de Nord, Diospyros kaki este specia cea mai larg cultivată a genului Diospyros . Deși prima sa descriere botanica nu a fost  publicată până în 1780, kaki este una dintre cele mai vechi plante cultivate, cunoscut pentru utilizarea sa în China, pentru mai mult de 2000 de ani.

Fructul de Curmal japonez (kaki) este un fruct dulce, ușor picant, cu o textura moale sau ocazional fibroasă. Această specie de foioasă, este originara din China , și are cu frunze late, rigide. Cultivarea fructelor s-a extins la început în alte părți din estul Asiei , iar mai târziu a fost introdus în California și sudul Europei în secolul al 19-lea, iar în Brazilia în anii 1890, precum și numeroase soiuri au fost selectate. Un soi este Diospyros kaki var. sylvestris Makino .

La soiuri de astringente, fructele au un mare conținut de tanin, ceea ce face fructul imatur să fie astringent si amar. Nivelurile de tanin sunt reduse la fructele care se maturizează (adică coapte). Acesta nu este comestibil când este tare, dar are aroma cele mai bune sale atunci când a permis să se odihnească și se înmoaie după recoltare. Ea are un delicios jeleu moale cu consistență asemănătoare, și este cel mai bine mancata cu o lingura. Japonez soiul "Hachiya" este un soi larg răspândită astringent.

 Unele soiuri, cum ar fi Fuyu, nu contin taninuri care le fac să fie tari,  și atunci pot fi consumate ca un măr, sau poate să li se permită să meargă la orice etapă de maturitate, inclusiv la etapa gelatinos. Aceste soiuri non-astringente sunt considerate a avea un gust mai puțin complex.

Când sunt coapte, acest fructe conțin o pulpă groasă, îmbrăcată într-o coajă subțire de ceară . " Fructe Sharon "(denumit inițial după Sharon simplu în Israel ) este denumirea comerciala pentru D. kaki fructe ale căror astringenta a fost eliminat chimic. De asemenea, este cunoscut sub numele de "mango coreeană".

Conținut
 
1 Arbore
2 flori
3 Fructe
4 Cultivarea
5 Consum
6 Referințe

Arborele


Nanyo City, Yamagata , Japonia. Octombrie 2005.
Arbore kaki ajunge la o dimensiune de până la zece metri. Acesta este similar în formă pentru un măr. Sale de foioase Frunzele sunt de culoare verde închis mediu, în linii mari lanceolate, rigid si la fel de largă ca timp. Înflorește din mai până în iunie. Copacii sunt de obicei fie de sex masculin sau feminin, dar unii produc ambele tipuri de flori. În plus, expresia sexuală a unui copac poate varia de la an la an. Neobișnuit, fructele kaki sunt coapte atunci când frunzele au căzut deja copac sunt pentru cea mai mare parte (octombrie-noiembrie).

 Flori

Copaci kaki de obicei nu suportă până când sunt 3 la 6 ani. Cele 2-2.5 cm lățime Florile apar în primăvara anului. Flori de sex feminin au o culoare crem galben și au tendința să crească în timp ce individual flori masculine au o tentă roz și tind să apară în trei. Pe ocazie, flori bisexuale, de asemenea, să apară. Florile au patru coroana în formă de sepale și 4 petale. Unele soiuri (partenocarpice) va produce fructe fără sâmburi, în lipsa de polenizare, dar în cazul în care florile lor sunt polenizate, acestea vor produce fructe mai mari ciuruite cu semințe.

 Fructe


Fructe ovale sferice cu stem indentate (fără dinți) și patru sepale, poate cântări până la 500 de grame. Pieliță netedă, lucioasă și subțire, la umbră de culoare de la galben la roșu-portocaliu. Fructele usor mai deschise  pot conține până la opt semințe și poate avea un gust astringent. La sfârșitul creșterii, fructele se inmoaie, similar cu un kiwi.

Conținutul ridicat de tanin din kaki încă imatur-ofera o componentă amar amintește de arome de pere și caise, care devine mai slab, cu maturare progresiva. Gustul blană, cauzate de taninuri, este adesea redusă în timpul procesului de coacere, sau de ger. Procent foarte ridicat de beta-caroten (provitamina A), face fructe kaki nutritiv valoros.

Cultivare


Kaki sunt cultivate la nivel mondial, cu 90 la suta din producție în China, Japonia și Coreea. În Asia de Est timpul recoltei pentru kaki este în lunile octombrie și noiembrie. În momentul recoltării copacii si-au pierdut deja frunzele. Ocazional, fructe viu colorate sunt lăsate neculese pe copac cu efect decorativ.

În China, kaki a fost cultivat din timpuri imemoriale. Acesta este considerat a avea patru virtuți: el trăiește mult timp, ea oferă o zonă mare de umbră, acesta este utilizat de păsări ca un loc de cuibărit, și nu este atacat de dăunători. O vaza impodobita cu un tort kaki, o ramură de pin si o portocala este un simbol al dorintei "marea fericire în 100 de afacerile".

De-a lungul Asiei, proprietăți de vindecare diferite sunt atribuite kaki. Ei se spune că sunt de ajutor impotriva boli de stomac și diaree. Fructele imature sunt spus să fie un tratament pentru febră, în cazul în care se coc în recipiente până când acestea sunt dulci ca mierea. Sucul de fructe necoapte se spune pentru a reduce tensiunea arterială și tulpina de fructe pentru a calma o tuse. Pentru a consolida aceste efecte, fructele sunt decojite înainte de utilizare, expuse la lumina soarelui in timpul zilei si sa roua pe timp de noapte, până când se formează o acoperire pulbere albă.

Cultivarea acestei specii, la răspândirea mai întâi prin Asia de Est . Din secolul al 19-lea, kaki înlocuiește parțial data-de prune ( Diospyros lotus , de asemenea, cunoscut sub numele de caucazian curmale), în unele țări din Europa de Sud Europa și Asia de Vest, deoarece kaki are fructe mai mari decât data-de prune; cultivarea în California, de asemenea, a început la acel moment.

"Sharon" este o formă de pestriț Kaki din Israel, numit după Câmpia fertilă a Sharon. Ea nu conține semințe și gusturile mai ușoare, deoarece conține în mod clar mai puțin tanin. Cross tăiat, Sharon arata un model în formă de stea de linii cu carne inchisa.

În Spania , există o formă de pestriț Kaki, "Ribera del Xuquer" din Valencia regiunii.
Kaki este, de asemenea, produs în Albania , în principal în Elbasan regiune

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Diospyros_kaki text

http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200017585 descrierea stiintifica, cu cele trei variante ale sale

http://plantarium.wordpress.com/page/4/ poze

Traducerea este aproximativă, făcută de Google Translate


Fructele coapte sunt roșii și moi, cu coaja subțire, ca cele din a doua imagine. Sunt foarte dulci la gust și zemoase; de la ele se mănâncă miezul (pulpa), nu și coaja, care este ceroasă (petele albe de pe fruct sunt ceara, care împiedică pătrunderea apei - ca la struguri). Fructele portocalii și tari din supermagazine fie sunt alt soi, fie sunt fructe necoapte

Se coc toamna, după căderea frunzelor, când rămân pe pom

Conectat

Pavel Corut

 • Utilizator
 • Utilizator
 • Mesaje postate: 2109
 • Data şi locul naşterii: 17 iunie 1949, Comuna Andrieşeni, Jud. Iaşi
 • Localitatea de domiciliu: Bucureşti
 • Profesia: Ofiţer de marină, jurist şi psiholog
 • Ocupaţia: Scriitor şi editor
Re: Plantatii KAKI
« Răspunde #3 : Octombrie 27, 2012, 12:04:32 »
    Stimate domnule Mocanu,firma Baker din Olanda livrează kaki la ghiveci,pentru cultivare în seră.Soția mea a luat doi,i-a crescut ,au fructificat și s-au copt.Fructele nu sunt grozave și nu acoperă costurile.Nu sfătuiesc pe nimeni să  se apuce de așa ceva.
      Vă urez sănătate,succes și fericire!
Conectat

Gheorghiu-Buzica Liliana

 • Utilizator
 • Mesaje postate: 252
 • Data şi locul naşterii: 30.04.1969, Bucuresti
 • Localitatea de domiciliu: Bucuresti
 • Profesia: laborant biochimist
 • Ocupaţia: operator benzinarie
Re: Plantatii KAKI
« Răspunde #4 : Octombrie 27, 2012, 13:23:27 »
Cui ii trebuie fructe de ...kaki, cu gust astringent, sa-i faca gura punga? Pentru ce se lasa oamenii atit de usor influentati de toate aiurelile care sint "pe val" din cauza reclamei agresive? Nu se intelege ca este o lume salbatica, lumea comertului? Nu ne-au ajuns merele luate de prin vecini si de o calitate indoielnica, in programul "laptele si cornul" din scoli acum 2-3 ani? Nu ne ajung gunoaiele strainilor din hipermarketuri? De ce sa ne chinuim sa aclimatizam fel de fel de "prostii" cind avem tot ce ne trebuie? Mai bine punem in valoare de-adevaratelea ceea ce avem valoros si ma refer nu numai la cultivare ci si la prelucrare, si luam noi banii strainilor pe produse. Cultivind kaki si alte "minuni" nu luam nici un ban de nicaieri...si luam in continuare, culmea, mere, pere, struguri si legume din "afara"! Treziti-va, qui prodest?! Nu am nimic impotriva progresului, ci dimpotriva, dar nu la modul acesta si nu cu orice pret. Din coada de ciine nu se poate face sita de matase. Sa fim realisti, sa cultivam ce trebuie! Sintem binecuvintati de adevaratul Dumnezeu cu sol fertil, cu ape radiale, cu resurse, cu clima temperata, cu foarte multe posibilitati, cu geniu creator, nu sintem la nivelul africanilor pe vremea cind colonistii le ofereau margele colorate in schimbul aurului si diamantelor. Ca atare trebuie sa fim si seriosi si realisti. Pace in suflet si lumina in minte!
Conectat

Sorin Gavrila

 • Utilizator
 • Mesaje postate: 8
 • Data şi locul naşterii: 14.08.1970 , Deva , jud.Hunedoara
 • Localitatea de domiciliu: Deva
 • Profesia: Tehnician telecomunicatii
 • Ocupaţia: Tehnician telecomunicatii
Re: Plantatii KAKI
« Răspunde #5 : Octombrie 28, 2012, 10:41:59 »
Stimata doamna Liliana , permiteti-mi sa va contrazic , fructul de kaki are gust astringent si face gura punga atunci cand nu este copt. Cand este copt cu adevarat, fructul este moale si are un gust extraordinar.Si eu m-am pacalit la fel ca  dvs. la inceput pana mi-a spus si mie cineva cand se culeg fructele si cand se mananca. Credeti-ma , am mancat kaki cu kilogramele. Posibil kaki la noi sa nu ajunga la coacere datorita climei.
Va urez multa sanatate si fericire!
Conectat

Pop Adrian

 • Utilizator
 • Mesaje postate: 87
 • Data şi locul naşterii: 21.noiembrie 1958
 • Localitatea de domiciliu: Craiova
 • Profesia: inginer
 • Ocupaţia: presedinte firme
Re: Plantatii KAKI
« Răspunde #6 : Octombrie 29, 2012, 08:24:40 »
       Dragă Adi,am plantat ,dar nu sunt rentabili,nici prea buni la gust.
       Iți urez sănătate,succes și fericire!Te rog să le transmiți nevestei și fiicei complimente din partea mea!

Buna Pavele,

Am plantat si eu acum cativa samburi si am cumparat de la un domn venit din Franta cativa pomisori. El are la Craiova un astfel de pom de marimea unui nuc, crescut in 7 ani, care face o gramada de poame ( dar fara samburi ). Mi-a propus sa facem impreuna o plantatie pentru ca are 1200 de pomisori de 2-3 ani, obtinuti din semnite luate din Portugalia.

Multumesc. O sa le spun fetelor.

Te vad la tv si ma bucur ca esti sanatos si plin de idei bune.

Va doresc sa fiti fericiti si sanatosi.
Conectat

Gheorghiu-Buzica Liliana

 • Utilizator
 • Mesaje postate: 252
 • Data şi locul naşterii: 30.04.1969, Bucuresti
 • Localitatea de domiciliu: Bucuresti
 • Profesia: laborant biochimist
 • Ocupaţia: operator benzinarie
Re: Plantatii KAKI
« Răspunde #7 : Octombrie 29, 2012, 19:59:30 »
Va multumesc mult pentru lamuriri domnule Sorin. Insa, faptul ca este posibil ca datorita climei acest fruct sa nu se coaca pe deplin la noi, sustine ceea ce am scris mai sus, adica - tot nu ne trebuie plantatii de kaki. Nu le putem face chiar pe toate. De asta au si aparut in istorie schimburile economice si respectiv comertul. Si tocmai de aceea trebuie sa plantam exact ce trebuie, ca sa avem, si pentru noi, si pentru altii si sa putem lua de la altii ceea ce ei au, iar la noi nu se poate face. Trebuie sa fim progresisti, dar realisti! Revin si zic: kaki, goji etc., iar la noi merele putrezesc pe jos, si noi aducem de pe la altii, mere sau...diverse! Cine are de cistigat? Noi sau ei? Nu cumva ne cam dam singuri cu ...tesla unde doare mai tare? Pace in suflet si lumina in minte!
Conectat
 


Counter de vizitatori